medicinijada 2022

Kolektivni sportovi

Futsal

Takmičenje se odvija po pravilima koje utvrđuju Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA-futsal) i propozicijama Medicinijade.

Utakmice se igraju po unapred utvrđenom kalendaru takmičenja.

Ekipe moraju imate najmanje 5 igrača sa akreditacijama.

Utakmice se igraju 2×20 minuta sa 5 minuta odmora. U toku svakog poluvremena ekipe imaju pravo na po jedan tajmaut u trajanju od 1 minuta. Za izvođenje prekida dozvoljeno je potrošiti 4 sekunde (sudija broji), a ako traje duže lopta se dodeljuje protivničkoj ekipi. Kod izvođenja auta lopta stoji na liniji. U suprotnom biće dodeljena protivničkoj ekipi. U toku jednog poluvremena može da se napravi 5 prekršaja. Svaki sledeći prekršaj je kazneni udarac sa 10 metara. Prekršaji se na poluvremenu brišu (igranje rukom se broji kao prekršaj). Ukoliko sudija pusti prednost, a nastane prekršaj, prekršaj se broji. Penal se izvodi sa 6 metara, a sankcioniše prekršaj koji se dogodio unutar linije koja ograničava 6 metara. Zalet je do linije od 9 metara.

U slučaju nerešenog rezultata u eliminacionom delu takmičenja, pobednik se dobija izvođenjem penala sa 6 metara. U prvom krugu se izvode po 3 penala, a zatim naizmenično dok se ne dobije pobednik.

Takmičenjem u okviru Medicinijade upravlja komesar turnira za fudbal.

Košarka

Takmičenje se odvija po pravilima igre koje utvrđuje Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) i propozicijama Medicinijade.

Utakmice se igraju po unapred utvrđenom kalendaru takmičenja.

Ekipe moraju da imaju najmanje 5 igrača sa akreditacijama.

Utakmice se igraju  četiri četvrtine po 8 minuta, gde se glavno vreme tokom cele utakmice zaustavlja samo prilikom slobodnih bacanja i tajmauta. Utakmice za prvo i treće mesto se igraju čisto 4×8 minuta. Svaka ekipa ima pravo na jedan tajmaut u trajanju od jednog minuta na poluvremenu i po jedan u svakom eventualnom produžetku. Ekipe su dužne da budu na terenu za igru, u sportskoj opremi 10 minuta pre zvaničnog početka utakmice.

Takmičenjem u okviru Medicinijade upravlja komesar turnira za košarku.

Odbojka

Takmičenje se odvija po pravilima koje utvrđuju Međunarodne odbojkaške federacije (CEV/FIVB) i propozicijama Medicinijade.

Utakmice se igraju po unapred utvrđenom kalendaru takmičenja.

Utakmice se igraju u 2 dobijena seta, svaki set se igra do 25 poena.

Svaka ekipa ima pravo na 2 tajmauta u trajanju od 1 minuta u svakom setu.

Ekipe moraju imati najmanje 6 igrača sa akreditacijama.

Takmičenjem u okviru Medicinijade upravlja komesar turnira za odbojku.

Rukomet

Takmičenje u rukometu na Medicinijadi odvijaće se po pravlima EHF-a i propozicijama Medicinijade.

Utakmice se igraju po unapred utvrđenom kalendaru takmičenja.

Ekipe moraju da imaju najmanje 7 igrača sa akreditacijama.

Utakmice takmičenja u rukometu traju dva puta po 20 minuta za muškarce, a dva puta po 15 minuta za devojke, sa pauzama od 5 minuta između poluvremena. U slučaju nerešenog rezultata nakon isteka osnovnog vremenskog perioda igra se produžetak od 2 puta po 5 minuta sa pauzom od 2 minuta između perioda. U slučaju nerešenog rezultata nakon produžetaka pristupa se izvođenju sedmeraca za obe ekipe, sve dok jedna ekipa na dostigne pobedu. Trajanje isključenja je 1.5 minuta.

Takmičenjem u okviru Medicinijade upravlja komesar turnira za rukomet.

Kros

Такмичење у кросу се одржава у појединачној и екипној конкуренцији. За укупни пласман појединог факултета, рачуна се само екипни пласман. Број такмичара за поједини факултет је 4 такмичара.

Пласмани се бодују по систему негативног бодовања ( 1.место -1 бод, друго место -2, 3. место -3, итд.) Екипа са мањим збиром бодова је боље пласирана а у случају једнаком броја бодова, боља је екипа која има боље пласираног 4. такмичара.

Такмичењем у оквиру Медицинијаде управља комесар за крос.